Andere mooie initiatieven


verblind.be

Kleine stappen, grote plannen

Verb(l)ind gelooft in kleine stappen maar heeft ook grote plannen. Daarvoor bouwt ze bruggen met andere organisaties, ontmoetingsplekken en mensen.
Hun gedeelde missie: het vermogen van mensen om betekenisvolle relaties aan te gaan aanwakkeren. Enerzijds door inzichten te delen, anderzijds door ervaringen mee mogelijk te maken. Zo hoopt verb(l)ind de ‘l’ in haar naam tussen steeds grotere haakjes te kunnen zetten. Tot ze uiteindelijk overbodig is.
 

verbinding

Eten, drinken, slapen. Dat heeft ons lichaam nodig om te functioneren. Daar twijfelt niemand aan. Maar naast lichamelijke noden, heeft een mens ook psychologische behoeften. Verbinding, verbondenheid is er daar een van. Wie verbinding ervaart, voelt zich vervuld. En dat zit niet tussen de oren. Verbinding is wezenlijk, ons mens-zijn is ervan doordrenkt. Blijven psychologische behoeften dag na dag na dag oningevuld, dan lijdt een mens.
 

ontmoeting

Ondanks onze wereldwijde verbondenheid, missen mensen soms echte verbinding. Psychologisch welzijn, ruimte en tijd maken voor elkaar wordt maatschappelijk onderschat. Zoals ook schoonheid, kunst, literatuur, ontroering en stilte bijzaak zijn in een snelle, nuttige wereld. Verb(l)ind wil daarbij stilstaan. Sterker nog, verb(l)ind wil verbinding aanwakkeren en kansen creëren tot deugddoend ontmoeten. Niet omdat het moet maar omdat het kan.
 

bron: verblind.be

 

foto: Lieven Van Assche (bron: verblind.be)

 

één van de projecten van verb(l)ind:

Poëzie als wachtverzachter

Tijdens de zomer van 2020 dook onze gedichtenapotheek her en der in Brussel op. Daaruit groeide het idee voor een samenwerking met apothekers. Omdat klanten vaak eerst buiten wachten, bieden we hen intussen graag poëzie als wachtverzachter op het uitstalraam. Speciaal daarvoor vroeg verb(l)ind dichters van wacht gedichten te schrijven. Vanuit de polsslag die ze tijdens de eerste lockdown voelden bij de bellers, groeiden gedichten vol moed en hoop in donkere dagen. Op werelddag van de apotheker werd de eerste wachtverzachter geïllustreerd op het uitstalraam van apotheker/dichter Dorien De Vylder. Sindsdien kan je niet alleen in de boekhandel, maar ook in de apotheek terecht voor een exemplaar van We zouden naar zee gaan.

 

bron: verblind.be

 

Van Ann Van Dessel is het gedicht Een zekere mate van verwachting te lezen bij Apotheek Van der Sypt in Beerse.

 

Een zekere mate van verwachting

zoals een vogel nooit

voor een gesloten boom staat

gras geen grenzen stelt

zoals de nacht op de poolster

kan rekenen, zijn vingers 

niet aan de zon verbrandt

zoals regen niet twijfelt

aan grond onder de voeten

de wind nooit buiten adem is

zo ook de hartslag van de hoop

 

Mooiedingenmakers.nl

Collectief voor creatieven

De missie van Mooiedingenmakers: een sterkere creatieve industrie in Noord-Nederland. Ze zijn lokaal georiënteerd en gaan voor sterkere netwerkvorming, veel zichtbaarheid en meer werk. Bij Mooiedingenmakers zijn al 131 makers aangesloten.

Mooiedingenmakers is voor freelancers uit Friesland, Groningen en Drenthe die net beginnen of die al heel lang meegaan. Mooiedingenmakers richt zich ook op opdrachtgevers. Zeg willen opdrachtgevers koppelen aan lokale makers.

De aangesloten mensen streven naar vergroting van hun kennis en vaardigheden, meer zichtbaarheid, toegankelijkheid en meer verbinding. Elkaar kennen, leren van elkaar en elkaar inspireren is belangrijk.

Lees meer

mooiedingenmakers.nl